Karácsony elé

Karácsonyra készülve fokozatosan lélekemelő ünnepi hangulat kerít hatalmába valamennyiünket. Várjuk a Megváltó születését, várjuk a békés, nyugodt családi összejövetelt a fenyőillatú szobákban. Feldíszített fenyő alatt ajándékcsomagok, a fa mellett csillogó szemű gyerekek fürkészik a gyönyörűen díszített fát és a még bontatlan csomagokat.
Csodálatos a szent este mindig sajátos varázsával. Egy probléma van vele, hogy rövid ideig tart. Rövid ideig tart az a boldogság, az a nyugalom, amit szinte minden ember átél a karácsonyfa mellett Jézus születésére emlékezve. Sokan olyan sok jót szeretnének ilyenkor adni szeretetből és ajándékból egyaránt. Ez így van rendjén.
Az ilyenkor mindenkiből áradó szeretetből el kellene tenni az év többi napjára is. Gondoljunk bele, elmúlnak az ünnepek és a szürke hétköznapjaink visszarántanak bennünket olyan körülmények közé, ahol már nyoma nincs az egy-két napra magunkra öltött felemelő ünnepi énünknek. Nincs fenyőillat, nincs gyertyaláng. Milyen jó lenne egy kis karácsonyi hangulatot mindennapjainkba becserkészni. A mindennapi nehézségeket elviselni nem könnyű. A gondoktól és újabb megpróbáltatásokkal teli hétköznapokból van több. Ezeket a szürke hétköznapokat kellene felhígítani egy csepp karácsonyi hangulattal.
Mennyivel elviselhetőbb lenne a körülöttünk lévő világ, mennyivel elviselhetőbbek len-
nénk egymás számára. Kevesebb konfliktus és több megértés kellene az év minden napján.
Mennyivel jobb és kellemesebb lenne így élni gondokkal terhes, dolgos hétköznapjainkat.

Boldog Karácsonyt!

Oláh József

Hozzászólások